Νευροχειρουργός Ανδρέας Φίλης

ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η κυφοπλαστική (και η σπονδυλοπλαστική) είναι μια σχετικά νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για αποκατάσταση ορισμένων τύπων καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης με την έγχυση ειδικού τσιμέντου (PMMA). Στην κυφοπλαστική γίνεται ανάταξη του ύψους του σπονδύλου, συνήθως με τη χρησιμοποίηση ενός συστήματος με ειδικό μπαλόνι. Στην σπονδυλοπλαστική δεν διορθώνεται το ύψος του σπονδύλου, δεν χρειαζόμαστε μπαλόνι.

 

Πού εφαρμόζεται η Κυφοπλαστική/Σπονδυλοπλαστική (Ενδείξεις)

  • Παθολογικό κάταγμα
  • Συμπιεστικό κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης
  • Συμπιεστικό κάταγμα από μετάσταση στο σπόνδυλο
  • Προφυλακτικά σε περιπτώσεις επικείμενου κατάγματος

 

Πού ΔΕΝ εφαρμόζεται η Κυφοπλαστική και ποιες είναι οι Αντενδείξεις;

  • Σε περιπτώσεις που τμήματα του κατάγματος προβάλλουν στον σπονδυλικό σωλήνα: Σε περίπτωση τέτοιας υποψίας πρέπει να γίνεται προεγχειρητικά αξονική
  • Σε περιπτώσεις ιαθέντος κατάγματος: Αν το κάταγμα είναι παλιό, τότε η τεχνική δεν βοηθάει (απαραίτητη η μαγνητική)

 

Απεικονιστικός έλεγχος

  • Μαγνητική τομογραφία: Ακολουθίες STIR, ώστε να φανεί αν το κάταγμα είναι ‘’φρέσκο’’ ή χρόνιο.
  • Αξονική τομογραφία: Για καλύτερο έλεγχο των ορίων του σπονδυλικού σωλήνα
  • Απλή ακτινογραφία: Δίνει τις πρώτες ενδείξεις κατάγματος-Μείωση του ύψους του σπονδύλου

 

Η Τεχνική της Κυφοπλαστικής/Σπονδυλοπλαστικής

Υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο σε πρηνή θέση γίνονται μικρές τομές στο δέρμα, και με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων εισέρχονται λεπτές κάνουλες μέσω συγκεκριμένων σημείων του σπονδύλου (αυχένας) στο σώμα αυτού.

Στην περίπτωση της κυφοπλαστικής εισέρχεται μέσω της κάνουλας μπαλόνι στο σώμα του σπονδύλου, το οποίο φουσκώνοντας οδηγεί σε ανάταξη του ύψους του σπονδύλου.

Μετά το μπαλόνι αφαιρείται και η συνέχεια είναι ίδια για κυφοπλαστική και σπονδυλοπλαστική: Μέσα από τις κάνουλες εγχύουμε ειδικό τσιμέντο (PMMA), συνήθως 2-5 ml σε κάθε σπόνδυλο. Όταν ολοκληρωθεί η έγχυση, αφαιρούνται οι κάνουλες και η κάθε τομή κλείνεται με ένα ράμμα ή κόλλα δέρματος.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30-90 λεπτά ανάλογα με το πόσους σπονδύλους θα συμπεριλάβουμε.

 

Πιθανές επιπλοκές στην Κυφοπλαστική/Σπονδυλοπλαστική

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο κατά την έγχυση του τσιμέντου, διότι αν αυτό διαφύγει εκτός του σπονδύλου μπορεί να προκληθούν ολέθριες επιπλοκές:  πίεση του νωτιαίου μυελού με παράλυση, εμβολή τσιμέντου που μπορεί να οδηγήσει σε αιμοδυναμική αστάθεια κ.α. Η μη σωστή τοποθέτηση των κανουλών επίσης μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό νευρικών και αγγειακών δομών.

Παρόλα  αυτά σε έμπειρα χέρια η κυφοπλαστική/σπονδυλοπλαστική είναι μια εξαιρετική και ασφαλής μέθοδος θεραπείας ορισμένων καταγμάτων.

 

Μετεγχειρητική πορεία

Συνήθως ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα. Η κινητοποίηση είναι άμεση. Το τσιμέντο στερεοποιείται σε λίγα λεπτά, επομένως το αποτέλεσμα της μεθόδου αυτής είναι άμεσα αντιληπτό, δηλαδή ο πόνος του ασθενούς σχεδόν εξαφανίζεται.

 

κυφοπλαστική

Μαγνητική ΟΜΣΣ-ακολουθία STIR, που δείχνει «φρέσκο» κάταγμα Ο3 σπονδύλου (βέλος) σε ασθενή με πολλαπλό μυέλωμα

 

κυφοπλαστική

Μαγνητική ΟΜΣΣ με συμπιεστικά κατάγματα στους σπονδύλους Ο1, Ο2 και Ο5 (μπλε βέλη), τα οποία χρήζουν σπονδυλοπλαστικής. Το ύψος των σπονδύλων Ο1, Ο2, Ο3 και Ο5 είναι μειωμένο. Παλιό κάταγμα στον Ο3 σπόνδυλο (πορτοκαλι βέλος), το οποίο δεν χρήζει σπονδυλοπλαστικής.

 

κυφοπλαστική

Διεγχειρητική ακτινογραφία, όπου φαίνονται οι κάνουλες μέσα στο σπονδυλικό σώμα για έγχυση του τσιμέντου (βέλος)

 

κυφοπλαστική

Σπονδυλοπλαστική σε 5 επίπεδα (βέλη), ο πόνος εξαφανίστηκε μετεγχειρητικά.

 

Όμως είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η εμπειρία του χειρουργού, μπορεί να ελαχιστοποιήσει και να εξαλείψει τους παραπάνω κινδύνους. Γι’ αυτό επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο νευροχειρουργό Ανδρέα Φίλη  για άμεση κινητοποίηση και επιστροφή στην καθημερινότητα.

Νευρoχειρουργός Ανδρέας Φίλης MD, PhD | Εξ. Συνεργάτης Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Κλείστε τώρα ραντεβού με τον ιατρό για μια εξατομικευμένη διάγνωση!

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ